Verklarende woordenlijst voor barcodes

Hier vindt u definities voor de termen die worden gebruikt in de barcodes industrie.

Ook wel matrix barcodes genoemd – verwijst naar barcodes die informatie zowel verticaal als horizontaal coderen in tegenstelling tot traditionele 1D barcodes. Deze zijn in staat om veel meer informatie dan normale barcodes te coderen. QR-codes zijn het meest voorkomende type 2D-barcodes.

Dit zijn sequentiële nummers meestal gecodeerd in code-39 of code-128 formaat barcodes. Labels met een ander barcode nummer staan vast op middelen van een bedrijf om bij te houden wat er in en uit gaat. Deze formaten van barcodes worden op deze manier gebruikt in bibliotheken voor het uitlenen van boeken.

Een type 2D barcode met een Azteekse piramide zoals een middenfinder-patroon (een patroon in het midden van de code die door de scanner wordt gebruikt om een centrum punt te creëren). Deze worden voornamelijk gebruikt voor kaartjes van transportbedrijven zoals Eurostar.

De hoogte van de kortste staven in een barcode. Dit verwijst alleen naar de staven en bevat niet het nummer onderaan.

Voor barcode specificaties. Verwijst naar de totale breedte van alle staven. Hiermee worden de stille zones aan weerszijden van de staven uitgesloten.

Een afbeelding die wordt gebruikt om een kleine hoeveelheid informatie te bevatten die gemakkelijk kan worden gelezen door een barcodescanner of mobiele telefoon app.

Verwijst naar een aankoopoptie die sommige barcode verdelers bieden waar zowel het barcodenummer als de barcode-afbeeldingen tegelijkertijd kunnen worden aangeschaft. Dit omvat soms ook een garantie certificaat en kan ook barcode registratie bevatten.

Een optionele service aangeboden door een aantal alternatieve barcode leveranciers om het Internet Profiel van barcodes te verhogen en ervoor te zorgen dat de productinformatie verschijnt wanneer de barcode wordt gescand door mobiele telefoon apps. Er is geen verplichte registratiedatabase voor barcode nummers.

Een bedrijf dat barcode nummers doorverkoopt voor gebruik op retailhandelproducten. Kijk hier voor meer informatie over het vinden van een gerenommeerde barcode reseller.

Een extra cijfer dat wordt berekend met behulp van een speciaal algoritme en toegevoegd aan het einde van een barcode. Dit helpt ervoor te zorgen dat de barcode niet per ongeluk verkeerd is, alsof een cijfer onjuist is, het controlecijfer zal veranderen. Ook wel check-sum cijfer genoemd.

Een barcode symbologie die meestal wordt gebruikt voor het bijhouden van middelen. Kan alleen numerieke gegevens coderen. Heeft een hoge data dichtheid dus zeer kleine items moeten labels gebruiken met dit in plaats van code-39 als code-128 moet gemakkelijker scannen.

Een barcode symbologie die meestal wordt gebruikt voor het bijhouden van middelen. Kan alfanumerieke gegevens (letters en cijfers) coderen. Code-39 heeft een lage data dichtheid, dus kleine goederen mogen niet worden geëtiketteerd met dit omdat kleine barcodes van dit type moeilijk kunnen zijn voor een scanner om op te pikken.

Verwijst naar de sectie van een barcodenummer na de eerste 3 cijfers. Het bedrijfs voorvoegsel is het volgende gedeelte dat niet verandert in de barcode selectie van een volledig bedrijf. De lengte van dit wordt bepaald door het aantal individuele barcode nummers die het bedrijf bezit (d.w.z. als de eigen 10.000 barcode nummers dan het voorvoegsel van het bedrijf korter moet zijn om te passen bij de 13-cijferige drempel).

Verwijst naar de eerste drie cijfers van een barcode nummer in de retailhandel dat aangeeft welke GS1-lidorganisatie de barcode vandaan komt. Een veelvoorkomend misverstand is dat dit het land van oorsprong van het product weergeeft wanneer het in werkelijkheid alleen het land van oorsprong van de barcode zelf weergeeft.

Een type 2D barcode die wordt gebruikt in de engineering en verwerkende industrie. Wordt gebruikt om afzonderlijke componenten te lokaliseren tijdens het fabricageproces.

Europees artikelnummer – de 13-cijferige standaard Retail barcode die bijna alomtegenwoordig overal ter wereld wordt gebruikt. Alleen in de VS gebruiken ze UPC-A barcodes vaker, hoewel winkels nog steeds EAN-13 barcodes accepteren. EAN-13 kan verwijzen naar het barcode nummer of het barcode formaat.

De codering is de informatie waaruit de barcode wordt gegenereerd. In het geval van een EAN-13 barcode verwijst dit naar het 13-cijferige nummer.

Kan verwijzen naar het type afbeeldingsbestand waarin de barcode afbeelding zich bevindt, de symbologie van de barcode of hoe de barcode in secties wordt opgesplitst.

Globale locatie nummers zijn 13-cijferige nummers vereist voor sommige winkels als een voorwaarde voor de handel. Deze unieke nummers worden gebruikt als locatie-ID’s. Deze kunnen worden verkregen via GS1 en enkele alternatieve leveranciers.

GS1

GS1, of Global Standards One, zijn het internationale bedrijf dat barcode standaarden implementeert en handhaaft. Barcodes kunnen worden gekocht via hen, hoewel over het algemeen een initiële deelname vergoeding moet worden betaald, evenals jaarlijkse lidmaatschapskosten.

GTIN zijn globale handels identificatienummers. Deze verwijzen naar alle barcode nummers die in de detailhandel worden gebruikt als onderdeel van het GS1-systeem. Dit kunnen GTIN-13’s (of EAN-13’s), GTIN-12’s (UPC-A) of GTIN-14 (ITF-14) zijn.

International Standard Book Number barcodes zijn de barcodes die gebruikt worden in boeken. Deze beginnen met 978 of 979 en worden geproduceerd als barcodes met behulp van EAN-13 symbologie meestal met tekst boven.

Internationale standaard boek nummers zijn 13 cijfers die beginnen met een 978 of 979 die worden gebruikt in boeken.

Internationaal standaard serienummer barcodes zijn 13-cijferige barcode die zijn geconverteerd van een 8-cijferige ISSN nummer. Deze 13-cijferige code is gecodeerd met behulp van EAN-13-symbologie in een barcode die wordt gebruikt op tijdschriften en andere periodieken.

Een internationaal standaard serienummer is een 8-cijferig nummer dat wordt geleverd aan makers van tijdschriften en periodieken die omgezet kunnen worden in een 13-cijferige tijdschrift barcode.

ITF-14’s of Interleaved twee van de vijf zijn barcodes gemaakt van een EAN-13-nummer (door toevoeging van een extra leidend cijfer) om te worden gebruikt op de dozen van het EAN-13 barcode-product. Dit zijn grote barcodes gedrukt op dozen van 6 of 12 van een item alleen gebruikt voor het bijhouden van de voorraad en niet voor de detailhandel verkopen.

Ook wel 2D-barcodes genoemd – verwijst naar barcodes die informatie zowel verticaal als horizontaal coderen in tegenstelling tot traditionele 1D-barcodes. Deze zijn in staat om veel meer informatie dan normale barcodes te coderen. QR-codes zijn het meest voorkomende type.

Een gestippelde 2D barcode die door sommige verzendservices wordt gebruikt. Hoewel het slechts kleine hoeveelheden informatie kan coderen, maakt een centrale stieren oog het mogelijk om te worden gescand, zelfs wanneer een pakket snel beweegt.

Een manier dat een set getallen (0-9) kan worden gecodeerd om te worden gelezen door een barcode scanner. Elk getal in de pariteit moet worden weergegeven door een andere combinatie van zwart-witruimten in barcodes en elke pariteit die wordt gebruikt bij de codering van één barcodenummer moet volledig afwijken van alle andere pariteiten die worden gebruikt in de symbologie van de barcode.

Een type 2D barcode die wordt gebruikt voor identificatiekaarten en e-tickets. Deze worden vaak gebruikt door transportbedrijven.

Quick Response codes zijn de meest voorkomende vorm van 2D barcode. Deze codes zijn voor het eerst ontwikkeld voor Toyota en worden nu wereldwijd gebruikt om een grote verscheidenheid aan andere informatie te coderen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het automatisch koppelen van smartphones aan URL-adressen wanneer ze worden gescand.

Stille zones maken deel uit van de barcode specificaties die verwijzen naar de witte ruimten aan weerszijden van de staven. Deze moeten een bepaalde grootte hebben voor de barcode om correct te scannen en te passen binnen de officieel geaccepteerde specificaties. Soms wordt een >’ ‘ gebruikt om aan te geven hoe groot de stille zone moet zijn.

Specificaties hebben betrekking op de afmetingen die de barcode op een product moet hebben om officieel te worden geaccepteerd. Winkels hebben verschillende tolerantieniveaus voor barcodes die niet aan deze specificaties voldoen. Kleinere winkels hebben niet de neiging om zo veel te denken.

Serial Shipping Container codes zijn 18-cijferige barcodes (met een extra 2-cijferige toepassings-ID) gebruikt op pallets gaan in grote winkels. Voor elke pallet is een andere SSCC-code vereist.

Symbologie is het type barcode of de manier waarop de barcode is gecodeerd. Dit woord wordt soms afgewisseld met formaat. De symbologie is een combinatie van de gebruikte pariteiten en in welke volgorde deze worden gebruikt.

Universal Product Code – een soort Retail barcode die voornamelijk in de VS wordt gebruikt (hoewel theoretisch wereldwijd geaccepteerd). Deze 12-cijferige nummers zijn gecodeerd in UPC-A symbologie. Deze zijn in feite een subset van EAN-13 nummers.

Een tekstindeling die wordt gebruikt om agenda-afspraken te coderen in een QR-code, zodat wanneer het wordt gescand, de telefoon automatisch de gebeurtenis toevoegt aan de agenda van de mobiele telefoon.

Een tekstindeling die wordt gebruikt om contactgegevens te coderen in een QR-code, zodat wanneer deze wordt gescand, de telefoon automatisch de contactgegevens toevoegt aan de contacten van de mobiele telefoon.

Een extra service aangeboden door GS1 en sommige barcode resellers bestaande uit een test scan van de barcode zoals het zal worden afgedrukt op het product om te zien hoe het is waarschijnlijk te scannen in verschillende omgevingen. Meestal is dit niet nodig, maar sommige grotere retailers vereisen dit. De barcode moet zich strikt houden aan de barcode specificaties om door te geven.