Globaal handelsartikel nummer GTIN

Het globale Handelsartikelnummer (GTIN) is een ID die is bedoeld voor handelsartikelen. Deze id’s worden gebruikt om item-of merchandise-informatie in een gegevensbron, opslagplaats of database op te zoeken, meestal door het nummer in te voeren door een streepjescode te scannen. De individualiteit en universaliteit van de GTIN-ID is nuttig om te bepalen welk product in de ene database overeenkomt met een ander product in een andere database, met name binnen de grenzen van de organisatie.

Alle boeken en Magazine publicaties internationaal verkocht hebben GTIN-13 barcodes. De streepjescodes van het boek worden geconstrueerd door het oude ISBN 10-cijfer nummer te fixeren met 978 en vervolgens het laatste controlecijfer opnieuw te berekenen, of meer recentelijk met een GTIN dat is uitgegeven als een volledige dertien cijfers beginnend met 978.

Elk soort handelsartikel krijgt een eigen GTIN – Hiermee kunnen producten of services op elk moment in de productie-en toeleveringsketen worden geprijsd, besteld, verkocht of gefactureerd. Dit omvat individuele handelsartikelen en al hun verschillende verpakkings configuraties.

De term Global Trade Item Number (GTIN) definieert een familie van GS1/EAN/UCC internationale gegevens regelingen die 14 cijfers in dienst hebben en kan worden gecodeerd in verschillende soorten gegevensdragers of barcodes. Op dit moment worden GTIN’s alleen binnen streepjescodes gebruikt, maar ze kunnen ook gemakkelijk worden gebruikt in andere veel gegevensdragers, waaronder radiofrequentie-identificatie.

Het GTIN is slechts een handige term en heeft geen invloed op bestaande internationale normen, en het plaatst geen aanvullende vereisten voor het scannen van software of hardware. Voor Noord-Amerikaanse bedrijven is de UPC een bestaande vorm van het GTIN. Voor de rest van de wereld zijn EAN8 en EAN13 barcode nummers een vorm van GTIN.

Algemene handelsartikel nummers (GTIN’s) kunnen door een bedrijf worden gebruikt om al hun handelsartikelen uniek te identificeren – dwz producten of diensten die op enig moment in de toeleveringsketen worden geprijsd, besteld of gefactureerd.

GTIN’s worden gebruikt voor het ondubbelzinnig identificeren van handelsartikelen online-bijvoorbeeld in collecties, in elektronische berichten zoals inkooporders en facturen, en geïmplanteerd in webpagina’s om gebruik door zoekmachines en andere informatie voor consumenten te verbeteren.

Er zijn vier GTIN-indelingen, geschikt voor gebruik met ITF14 barcodes, evenals EAN13-, EAN8 en UPC-A barcodes. Voor het genereren van het uniforme 14-cijferige formaat, moeten voorloopnullen worden toegevoegd om ze 14 cijfers te maken.

 

Voorbeeld van een GTIN-14 (in ITF-14 formaat)