EAN13 VS UPCA barcode – wat is het verschil?

UPCA barcodes zijn een 12-cijferige ‘subgroep’ van de 13-cijferige EAN13 barcodes. Wanneer het eerste cijfer van een EAN13 barcode een “0” is, zijn de staven van zowel EAN13 als UPCA opgemaakte barcodes identiek. Het enige echte verschil tussen de twee barcode formaten, in die situatie, is de plaatsing van de nummers onder de staven. Een barcode nummer kan worden gecodeerd in de 13-cijferige EAN13 indeling of de 12-cijferige UPCA indeling. De meeste barcodescanners wereldwijd kunnen eenvoudig barcode formaat lezen.

UPCA opgemaakte barcodes worden meestal gebruikt in de Verenigde Staten. Overal elders in de wereld heeft de neiging de voorkeur te geven aan het EAN13 formaat (het Europese standaard formaat). Bijna alle winkels accepteren vandaag beide barcode formaten. Er kan echter een klein aantal winkels wereldwijd zijn die slechts één streepjescode indeling kunnen accepteren vanwege hun oudere inventaris – of streepjescode scansystemen. Als u uw product in de Verenigde Staten verkoopt, raden we u aan een barcode van UPCA formaat te krijgen. Als u uw barcode verkoopt in Suriname of elders in de wereld, raden we u echter aan om een barcode van EAN13 formaat te krijgen.

07 EAN-UPC

Meer informatie over de opmaak

De manier waarop een cijfer wordt gecodeerd in elke streepjescode is 7 blokken van ofwel wit of zwart waaruit elk cijfer bestaat. – Een volledige reeks cijfers 0-9 wordt een pariteit genoemd. – Retail barcodes hebben een minimum van 2 pariteiten één voor de linkerzijde en één voor de rechterkant. – Dit is dus ze kunnen ondersteboven worden gescand en nog steeds het juiste nummer de juiste manier om te keren.

Oorspronkelijk werd het 12-cijferige UPC systeem gemaakt in de jaren 1970 door George Laurer. – deze werken met 2 verschillende pariteiten – een linker kant oneven pariteit en een rechterkant even pariteit (elk met 6 cijfers) – de pariteiten voor deze kunnen worden gezien in de bijgevoegde.

Later werd een 13-cijferig EAN-13 systeem geïntroduceerd als een superset van de UPC-barcodes. Deze zijn opzettelijk ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met UPC-A barcodes. En vandaar, gebruikt zowel de linker oneven pariteit en de juiste even pariteit van de UPC barcodes, maar voegde een extra pariteit (een linker-even pariteit) die moest worden gebruikt op een selectie van de linker kant cijfers –

De linker en rechterkant van de EAN-13 barcodes zijn nog steeds onderverdeeld in 6 cijfers. Dus het eerste cijfer bepaalt welke combinatie van de eerste 6 cijfers de nieuw gecreëerde left even pariteit zal gebruiken. Vandaar, in geen EAN-13 barcode is het eerste cijfer gecodeerd in de barcode, maar het bepaalt de manier waarop de andere cijfers zijn gecodeerd.

– In het geval van een leidende ‘ 0 ‘ zoals met onze streepjescodes, bepaalt de 0 dat alle eerste 6 cijfers de linker oneven pariteit zullen gebruiken, wat betekent dat de staven er hetzelfde uitzien als een UPC-barcode zonder de leidende ‘ 0 ‘ – omdat de UPC-versie ook alleen de oneven pariteit gebruikt.

Hoe scannen ze?

Omdat de eigenlijke staven het enige deel van de barcode zijn dat wordt gescand (d.w.z. dat de scanner de cijfers niet onder de streepjescode leest), kan een EAN-13 barcode met een ‘ 0 ‘ aan de voorkant soms door scanners worden verward als een UPC barcode zonder de ‘ 0 ‘ en omgekeerd. Dit is grotendeels te maken met wat de scanner of het software systeem verwacht te zien. Vaak gebeurt dit wanneer een barcode die niet is gekoppeld aan het systeem wordt gescand – de software heeft geen referentiepunt voor welk formaat de barcode moet zijn, en veronderstelt dus dat het UPC-formaat is. Wanneer het nummer voor het eerst wordt toegevoegd aan het systeem in de 13-cijferige indeling en gekoppeld aan het product in het systeem (dit is over het algemeen hoe winkels de barcodes toevoegen op basis van de informatie die op hun koper formulier), het heeft de neiging om adequaat te scannen als een EAN-13 formaat barcode.

Zeer weinig winkels hebben problemen gehad met dit in het verleden. En wanneer er problemen optreden, worden ze over het algemeen gemakkelijk opgelost. Als je in de Musgraves in Ierland gaat, verkiezen ze dat je je streepjescode in het UPC-formaat invult op hun kopersvorm (zonder de leidende ‘ 0 ‘) en staat dat het formaat UPC is – als dit wordt gedaan, hebben ze geen problemen met het gebruik van onze barcodes.

 

Neem contact met ons op als u hierover vragen heeft.

U de barcodes EAN13 Format (of UPCA Format) bij ons kopen Hier. We leveren meestal onze barcodes in EAN13 formaat, omdat dit het meest voorkomende formaat in Suriname is, maar als u in plaats daarvan UPCA barcodes nodig hebt, is dat prima (zet uw verzoek in het veld “aanvullende informatie” bij het bestellen).